Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén meglévő SEAP-ok felülvizsgálata és átdolgozása SECAP-pá, illetve új SECAP-ok kidolgozása

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 2017 decembere és 2018 júniusa között – közel 350 települést érintő – nyolc LEADER Helyi Akciócsoport (HACs) részére dolgoztak ki Fenntartható Energia és Klíma Akcióterveket (SECAP) a Megyei Önkormányzat által közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott Geogold Kárpátia Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSz) Konzorciumának szakértői. Az akciótervek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat "Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén meglévő SEAP-ok felülvizsgálata és átdolgozása SECAP-pá, illetve új SECAP-ok kidolgozása (TOP-3.2.1-15-BO1-2016-00005)" című projektjének keretében, a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) által meghatározott egységes szakmai, módszertani útmutatónak megfelelően kerültek elkészítésre.

Az érintett LEADER Helyi Akciócsoportok:

Abaúj LEADER Egyesület (AB)

Borsod-Torna-Gömör Egyesület (BT)

Bükk-Térségi LEADER Egyesület (BU)

Dél-Borsodi LEADER Egyesület (DB)

Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség (DZ)

Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület (EB)

Rákóczi LEADER Egyesület (RL)

Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület (ZT)

Az érintett LEADER Helyi Akciócsoportok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A tervezési folyamat során mind a nyolc HACs területén feltérképezésre kerültek az épületek, létesítmények, berendezések, a közvilágítás üzemeltetéséből és a közlekedésből származó üvegházhatású gáz kibocsátások. 2030-ig a HACs-ok a kibocsátásaik 40%-os csökkentését vállalták, és meghatározták azokat az intézkedéseket, amelyekkel ez a vizsgált területeken és ágazatokban elérhető. A tervezett beavatkozások segítenek abban, hogy olyan energetikai projekteket készítsenek elő és valósítsanak meg, amelyek a fenntarthatóságot, a racionális energiagazdálkodást szolgálják. Az elkészült SECAP-ok – elsősorban a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) eredményei alapján – ismertetik, hogy az éghajlatváltozás a HACs-ok területén várhatóan milyen hatást fog kifejteni az épületekre; az árvíz, belvíz és villámárvíz kockázatra; a természetvédelemre és biológiai sokféleségre; a mezőgazdaságra, erdészetre; az egészségügyre; illetve a turizmusra és azt is, hogy milyen kihívásokat hoz a polgári védelem és a vészhelyzetek kezelése terén. Az MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály kidolgozásában elkészültek azok az intézkedési javaslatok is, amelyekkel fel lehet készülni, illetve alkalmazkodni lehet ezekhez a várható változásokhoz. A SECAP-ok végrehajtásának tervei kitérnek a helyi partnerségépítés, a finanszírozás, a megvalósítás ütemezésének, illetve nyomon követésének kérdéseire is.

Az érintett LEADER Helyi Akciócsoportok közgyűlései 2018. májusában és júniusában elfogadták a Fenntartható Klíma- és Energia Akcióterveket, amelyeket a Megyei Közgyűlés is egyhangúlag jóváhagyott 2018. június 28-án. Az elkészült terveket 2018. szeptember 5-én zárókonferencián mutatták be Miskolcon, a Megyeházán, amely rendezvény keretében a SECAP összefoglalókból készült kiadványt is kézhez vehették a jelenlévők.

Languages

Main partners

User login