A magyarországi NATéR üzemeltetési és fejlesztési tapasztalataira alapozott kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok ellátása a MonteNAGiS létrehozása érdekében

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) Nemzeti Alkalmazkodási Központi Főosztály (NAKFO) a magyarországi Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) rendszerre, valamint a hazai klímapolitikai monitoring és értékelési koncepcióban maghatározottakra alapozottan, a montenegrói alkalmazkodási szakpolitikát támogató információs tudásbázis megalapozását és az éghajlatváltozási szakpolitika eredményességét mérő értékelési és monitoring terv kidolgozását valósítja meg.

Az Adept Enviro Kft. által vezetett projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményének, a Nyugat Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.-nek a támogatását nyerte el. A projekt futamideje: 2021. május 28. – 2022. március 31.

Az MBFSZ projektfeladatai keretében a NATéR létrehozójaként, üzemeltetőjeként és fejlesztőjeként felhalmozott tapasztalatait és jó gyakorlatait igyekszik átadni a montenegrói állami szervek (Ökológiai, Területi Tervezési és Urbanisztikai Minisztérium, valamint a Hidrometeorológiai és Szeizmológiai Intézet) részére. A szakpolitikai tevékenységek részeként egyrészt egy Megvalósíthatósági Tanulmány készül a montenegrói nemzeti alkalmazkodási térinformatikai rendszer (MonteNAGiS) megvalósítását megalapozandó, másrészt a montenegrói éghajlatváltozási szakpolitika eredményességét mérő értékelési és monitoring terv kidolgozása valósul meg.

Ezeket kiegészítendő – a magyarországi „NATéR továbbfejlesztése projekt” oktatási és képzési moduljainak módszertanára és eredményeire alapozva – egy oktatási, képzési és disszeminációs program is kidolgozásra kerül a montenegrói fél számára.

A MonteNAGiS projekt a 2017-2018-ban megvalósított, Montenegrót célzó hasonló tematikájú előkészítő projekt eredményeit is hasznosítja. A projekt a kipróbált tudományos módszerek és térinformatikai megoldások közvetítésével és a montenegrói viszonyokra történő adaptálásával az ország klímapolitikájának támogatását és annak eredményes végrehajtását segítheti. Emellett hozzájárul Magyarország és Montenegró klímapolitikai törekvéseinek összehangolásához, a tapasztalatcsere és tudásmegosztás révén.

Languages

Main partners

User login