SAJTÓKÖZLEMÉNY: A felszín alatti vízutánpótlás lehetőségeinek vizsgálata Magyarországon

MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI SZOLGÁLAT

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2021. 12. 10

Öt ország hét partnere (Horvátország, Németország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) csatlakozott a DEEPWATER-CE Interreg Central Europe Projekthez, hogy az éghajlatváltozás káros következményeinek minimalizálásán dolgozzon annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű vizet biztosítsanak a lakosságnak és a gazdaságnak, beleértve a mezőgazdaságot is. A projekt a célzott felszínalatti vízutánpótlási (Managed Aquifer Recharge - MAR) és víztározási technológiák közép-európai alkalmazhatóságát vizsgálja, amely alapján egy közös stratégiai is kidolgozásra kerül. MAR rendszerek alkalmasak a csapadékos időszakokban jelentkező felszíni víztöbblet összegyűjtésére és annak a felszín alatti víztartó rétegekben történő tározására, majd a vízhiányos időszakokban vízkivételre. A technológia ígéretes megoldásokat kínál a vízgazdálkodásra, az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére.

A projekt első szakaszában meghatározásra kerültek Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Lengyelországban a kísérleti helyszínek. A kísérleti helyszíneken a kiválasztott technológiák megvalósíthatósági tanulmánya minden országban elkészült, más-más típusú MAR-konstrukcióra kiterjedően. Magyarországon a földalatti gát vizsgálatára került sor.

A magyarországi mintaterület a Maros hordalékkúpján, a Tisza két legnagyobb mellékfolyója (Körös és Maros) között található, Csanádapáca és Medgyesbodzás környékén. Az éghajlatváltozás hatására a klíma-modellek előrejelzései szerint a vízigény a jövőben várhatóan növekedni fog. Mivel állandó felszíni vízfolyások nélküli mezőgazdasági térségről van szó, ezért a MAR rendszerek fontos szerepet játszhatnak a térség vízgazdálkodásában.

A projekt keretében elvégzett elemzések és a rendelkezésre álló adatokon alapuló eredmények azt mutatják, hogy egy földalatti gát MAR-konstrukció hosszú távon társadalmilag és gazdaságilag megvalósítható lenne a területen. A javasolt MAR rendszer olyan vízforrást biztosíthat a rendszer legfőbb kedvezményezettjei, a mezőgazdasági termelők számára, ami fenntartható módon biztosítja az öntözővízigények kielégítését és mérsékli a be nem jegyzett kutak által okozott károkat.

További tájékoztatás:

https://mbfsz.gov.hu/futo-palyazatok/deepwater-ce

Languages

Main partners

User login