Konferencia a települések éghajlati alkalmazkodási lehetőségeiről

2014. szeptember 23.

2014. szeptember 23-án a MOM Kulturális Központban került megrendezésre a Klímabarát Települések Szövetsége által szervett, Klímatudatos településekért, a települési alkalmazkodási stratégiák a klímaváltozáshoz című konferencia. A konferencia célul tűzte ki, hogy felhívja az önkormányzati döntéshozók, szakemberek és a közvélemény figyelmét, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek gyarapodása jelentős kockázatokkal jár, melyek veszélyeztetik a települések fejlődését. A klímaváltozás ellen önkormányzati szinten is tenni kell, aktív részvételre van szükség a megelőzés, a mérséklés és az alkalmazkodás területén.

A konferencián résztvevőket Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke köszöntötte, majd a megnyitót a Pokorni Zoltán, a Hegyvidék (XII. kerület) polgármestere tartotta. Bencsik János, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Energetikai Albizottságának elnöke beszédében többek között hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak nagy szerepe van a klímatudatos szemléletváltásban. Ezt követően Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a klímaváltozás által különösen érintett mezőgazdaság példaértékű alkalmazkodási gyakorlatairól, majd Dr. Pálvölgyi Tamás, az Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője, felhívta a figyelmet a települések éghajlati sebezhetőségére és az alkalmazkodás lehetőségeire. A rendezvényen felszólalt Bessenyei Mónika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tudásszervező Központjának megbízott vezetője, Moskovics Krisztina, az Energia-hatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára és Dr. Virányiné Dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere. Az előadásokat követően a települési éghajlati alkalmazkodás feltérképezésének témakörében tartottak műhelyvitát dr. Pálvölgyi Tamás vezetésével, ahol Dr. Csete Mária, tanszékvezető egyetemi docens, a NAK témakoordinátora ismertette a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégiát, majd Kosztyi Beatrix, a NAK szakértője bemutatta a Települési Alkalmazkodási Barométert. A műhelyvitát Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója, zárta.

A konferencia zárásaként sorkerült a Klímabarát Települések Szövetsége és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ között létrejött együttműködési megállapodás aláírására.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés