Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

2017. március 3.

Az Országgyűlés által 2008-ban elfogadott első Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia hatályos jogszabályi felülvizsgálatának eredményeképpen 2013-ban készült el a 2014-2025-re, kitekintéssel 2050-re vonatkozó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tervezete, amelyet a kormány 2015. június 2-án nyújtott be az Országgyűlés részére. Időközben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek 21. konferenciája keretében 2015 decemberében a tagállamok elfogadták az új globális „Párizsi Megállapodást”, illetve az azt támogató döntéseket tartalmazó „Párizsi Csomagot”, ezeknek megfelelően szükségessé vált a stratégia felülvizsgálata, átdolgozása.

A második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia magában foglalja az éghajlatváltozás várható magyarországi hatásainak, természeti és társadalmi-gazdasági következményeinek, valamint az ökoszisztémák és az ágazatok éghajlati sérülékenységének értékelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2050-ig tartó csökkentésére vonatkozó célokat, prioritásokat és cselekvési irányokat tartalmazó Hazai Dekarbonizációs Útitervet, valamint a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégiát. Ez utóbbi fő célja az éghajlatváltozással és a klímabiztonsággal összefüggő kockázatok megelőzése,a károk mérséklése, valamint az éghajlatváltozás megelőzését, az éghajlatváltozásra való felkészülést és alkalmazkodást szolgáló szemléletformálási tevékenységek célrendszerének bemutatása.

A második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában megfogalmazottak megvalósításához fontos a szoros összhang a többi stratégiai dokumentum által megfogalmazott célokkal , ezért annak cél- és eszközrendszere  lehetővé teszi az Európai Unió pénzügyi forrásai éghajlatvédelmi célú felhasználásának fókuszált megvalósítását és nyomon követését.

A stratégiát 2017 májusában a Kormány elfogadta és beterjesztette az Országgyűlésnek, ahol tárgysorozatba vételét várja a dokumentum.

A második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tervezete elérhető itt.

 


Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium / Klímapolitika

Nyelvek

 


 

Bejelentkezés