A klímaváltozás magyarországi hatásait tárják fel

A klímaváltozás javában zajlik, a döntéshozóknak pedig tudniuk kell, hogy a társadalomnak mire kell felkészülnie. Hamarosan elérhető lesz a Magyarországon várható hatásokat és az egyes ágazatok, területek klímaváltozással szembeni sérülékenységét bemutató új adatbázis, mely a tájékozódást fogja segíteni. A NATéR-t 2015. december 4-én a párizsi COP21 konferencián is bemutatták.

A klímaváltozás komoly hatásokat fejt ki az emberi és természetes rendszerekre már most és így lesz ez a jövőben is. Magyarország sem kivétel ez alól. Az ország az évszakok eltolódására, extrém időjárási jelenségek – hőhullámok, villámárvizek, rendkívüli aszályok és árvizek – gyakoribbá válására számíthat. Hosszabb távon melegebb nyarak várhatók kevesebb esővel és enyhébb telek több csapadékkal, és a rendkívüli időjárási események sűrűbben előfordulhatnak.

“Ezek a változások szinte az élet minden területén hátrányos következményekkel járhatnak. Várhatóan a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, a biodiverzitás és az egészségügy területén lesznek a legnagyobb problémák. A stratégiai tervezők, döntéshozók és a szélesebb közvélemény számára is alapvető fontosságú, hogy tudják, mit várhatunk, mire készüljünk” – mondta a NATéR projektmenedzsere, Kajner Péter, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) munkatársa.

Az adaptációt támogató rendszer

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet egy új adatbázis fejleszt, mely segítheti az országos és helyi döntéshozókat a klímaváltozás különböző szektorokra kifejtett hatásának értékelésében és az alkalmazkodás megfelelő intézkedéseinek megalapozásában. A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) információt fog szolgáltatni Magyarország egészének múltbeli és várható jövőbeli éghajlatáról, a klímaváltozás lehetséges hatásairól, a stratégiai kockázatokról és az alkalmazkodás lehetőségeiről. Ezen információkra alapozva megelőző intézkedéseket lehet hozni az emberek és a természet védelmében, a klímaváltozás okozta károk ellen.

“Jelenleg nincs megbízható, rendszerezett adatbázis Magyarországon, mellyel a klímaváltozás hatásait, illetve az egyes szektorok sérülékenységét értékelhetnénk. A NATéR adatbázis segíteni fog részleteiben is megérteni az éghajlatváltozás hatásait és a sérülékenység kérdéseit Magyarországon” – mondta Bálint Judit a Közép- és Kelet-Európai Környezetvédelmi Központ (REC) magyarországi projektmenedzsere. A REC az EGT Támogatási Alap 'Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz' programterület alapkezelője. Az éghajlatváltozási adatbázis fejlesztése e programterület által támogatott legfontosabb projekt.

Nyilvános adatbázis

A NATéR adatbázisban az éghajlatváltozás várható hatásairól és a sérülékenységről lesznek elérhetők információk a vízgazdálkodás, a biodiverzitás, a területhasználat és az erdészet területén, de a turizmusra, mezőgazdaságra, egészségügyre és más szektorokra vonatkozó adatok is be fognak kerülni. Az adatok térképeken ábrázolják. A nyilvános adatbázis 2016. áprilisától lesz elérhető a http://nater.mfgi.hu oldalon országos, illetve helyi szintű döntéshozók, kutatók és a széles nyilvánosság számára egyaránt.

Changes of the assumed unadulterated state of the water-table based on modelling from the 1960s to the present day“A NATéR úttörő jelentőségű projekt, mivel az éghajlatváltozás várható hatásait bemutató különböző adatbázisokat kapcsol össze és újakat is létrehoz. A rendszer segíteni fog feltárni és ábrázolni a kockázatokat az egész országban és minden bizonnyal a legkiterjedtebb adatbázis lesz a klímaváltozás Magyarországon várható hatásaival kapcsolatban” – mondta Kajner.

Az adatbázis információt fog szolgáltatni például a talajvíz szintek változásáról, ami kiemelten fontos a mezőgazdaság számára. Szintén segíteni fogja a tájékozódást az ivóvízbázis védelmi területek sérülékenységével kapcsolatban. A hegyvidéki területek villámárvíz veszélyeztetettség kockázatát bemutató térkép az időjárási szélsőségek elleni védekezés tervezését segítheti.

Norvég alkalmazkodási tapasztalatokat is megismertek

A Norvég Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSB) azzal is segítette a projektet, hogy lehetőséget biztosított norvég partnerekkel a kutatási tapasztalatok megosztására és az adminisztrációt is folyamatosan segíti konzultációval. Magyar szakértők utazhattak 2014 júniusában Bergenbe, ahol a norvég klímaadaptációs kutatásokat ismerhették meg. A kutatók és a DSB tapasztalatcseréje 2015. októberében folytatódott egy magyarországi műhelymunkán.

“Mindez segített a NATéR fejlesztő csapatnak a potenciális felhasználók igényeinek megértésében és megalapozni norvég partnerekkel egy lehetséges jövőbeli együttműködést” – mondta Kajner.

Párizsban is bemutatták

Az ENSZ Párizsban tartott, 21. Klímakonferenciájának (COP21) egyik, a Közép- és Kelet-Európai Környezetvédelmi Központ (REC) által szervezett kísérőrendezvényén, 2015. december 4-én bemutatták a NATéR projektet, mint a klímareziliencia javítását segítő, innovatív döntéstámogató eszközt.

“A NATéR innovatív megközelítés, mely a döntéshozást segíti a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terén, érdemes tehát a róla szóló információt megosztani, hogy más országokat is ösztönözzünk, hogy hasonlót hozzanak létre” – mondta Bálint. Hozzátette, hogy a legkülönbözőbb hátterű, magyarországi érintettek hatalmas érdeklődéssel várják az adatbázis véglegesítését.

 


A cikk eredetileg az EGT Támogatások honlapján jelent meg 2015. december 4-én.

 


 

További információ

Válaszok az éghajlatváltozásra - EGT Támogatás alkalmazkodási programokhoz a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Magyarországon, Litvániában, Lettországban, Máltán, Portugáliában, Romániában és Szlovákiában

További adatok a NATéR projektről az EGT Támogatás projektportálján

A magyarországi "Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz" program főbb adatai

 

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés