Májustól új eszköz segíti a településeket és a kormányzatot a tervezésben

2016. március 24.

A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer az éghajlatváltozásra való felkészülést támogató eszköz. A döntéshozást segítő térképes rendszert és adatbázist a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben mutatták be ma az államigazgatás, illetve önkormányzatok számára. A leendő felhasználók már regisztrálhatnak a rendszerbe.

Hazánk Európa azon országai közé tartozik, mely az éghajlatváltozás hatásaival szemben a leginkább sérülékeny. A már ma is tapasztalható, de a jövőben várhatóan felerősödő klimatikus változás komoly hatásokat gyakorol környezetünkre, mindennapi életünkre. Az előrejelzések azt mutatják, hogy enyhébb telekre, de melegebb nyarakra számíthatunk. Megváltozik a csapadék éven belüli eloszlása is.

A gyakoribb aszályok, hőhullámok nem csak az időseket, betegeket viselhetik meg jobban, de kihatással vannak a többek mezőgazdaságra is. Az évszakok változása természetes élőhelyeinket, erdeinket is átalakítja. A talajvíz szintjének csökkenése helyenként az ivóvízellátás számára is kihívást jelenthet. Az időjárási szélsőségek fokozódása a hirtelen lezúduló csapadék okozta villámárvizeket gyakoribbá teheti hegyvidékeinken. A várható hatások sora hosszú, különbözőképpen érint egyes területeket, és hatásuk akár súlyos is lehet. Jó lenne, ha meglepetések helyett fel tudnánk készülni az átalakuló világ kihívásaira.

Sérülékenyek vagyunk, de nem kiszolgáltatottak: a tudatos tervezés és alkalmazkodás a várható káros hatásokat enyhítheti. 2013 óta egy olyan számítógépes modellező és ábrázoló rendszert fejlesztenek a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben (MFGI-ben), mely azokat segítheti, akik meglepetések helyett a megelőzést és felkészülést választanák. A kormányzat, az önkormányzatok, a kutatók, a gazdasági döntéshozók munkájában is alkalmazható új eszköz neve Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR).

A NATéR interneten elérhető, többcélú felhasználásra alkalmas tudásbázis és adatrendszer. Tudományos információkkal alapozza meg a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást. Térképi megjelenítés segíti áttekinteni, hogy a különböző éghajlati hatások hogyan érinthetik az ország egyes térségeit.

A NATéR hasznos eszköz lehet a stratégiaépítés és a jogalkotás területén is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat klímamodelljeinek felhasználásával készült területi elemzések és sérülékenység-vizsgálatok a döntéselőkészítést támogatják országos és helyi szinten.

A térinformatikai rendszer kiemelt témái többek között: területi klímaprojekciók, felszínalatti víztükörváltozások, ivóvízbázisok sérülékenysége, a mező- és erdőgazdaság, természetes élőhelyek  klímaérzékenysége, hegy- és dombvidékeink villámárvíz veszélyeztetettsége.

A NATéR üzemeltetését az MFGI, mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye látja el. A rendszer fejlesztését lehetővé tévő projekt Izland, Liechtenstein és Norvégia EGT-támogatásokon és a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központon keresztül nyújtott anyagi hozzájárulásával valósul meg, 2016. április 30-ig tart.

A http://nater.mfgi.hu  honlapon május 1-jétől, ingyenesen elérhető rendszer különböző szintű hozzáférést tesz lehetővé a vonatkozó jogszabályok szerint. Bizonyos tartalmakat csak regisztrált felhasználók láthatnak. A jogosultak számára már megnyílt a regisztrációs lehetőség, így aki a honlapon megkezdi a bejelentkezést, a NATéR-t már az indítás napjától használni tudja majd.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés