Borsod-Abaúj Zemplén Megye éghajlatvédelmi tervezését és szemléletformálási akcióit segíti a NAK

Éghajlatváltozási Platformot állít fel, megyei klímastratégiát készít és szemléletformálási akciókat valósít meg a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet – Nemzeti Alkalmazkodási Központ konzorciuma. A projekt elősegíti a klímaváltozás megelőzését és a a várható hatásokhoz való alkalmazkodást, a helyiekkel együttműködve tervezi és valósítja meg a szükséges teendőket.

A projekt keretében létrejövő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform keretében a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció elindul a megyében és klímaváltozással kapcsolatos ismeretbővítés és tudásmegosztás valósul meg a megyei döntéshozók és a lakosság körében. Összegyűjti és széles körben bemutatja a megfelelően alátámasztott klímaváltozással kapcsolatos információkat, a helyi klímaváltozással, a klímaváltozás mérséklésével, az ahhoz történő alkalmazkodással kapcsolatos híreket, fejlesztési lehetőségeket, jó gyakorlatokat és online szaktanácsadást biztosít. E mellet elősegíti és felhívja a figyelmet  az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, illetve annak megelőzését szolgáló tevékenységek megvalósítására. A projekt keretében, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet – Nemzeti Alkalmazkodási Központ által kidolgozott módszertan alapján és a Klímabarát Települések Szövetsége szakmai kontrollja mellett fog elkészülni Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Klímastratégiája. A tervezett dokumentum a klímaváltozás mérséklése mellett a várható hatásokhoz való alkalmazkodást, valamint a szemléletformálást szolgáló cselekvési irányokat is bemutatja. A klímastratégia kidolgozásának és végrehajtásának célja, hogy a megyei társadalmi, gazdasági szereplők figyelmét ráirányítsák a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra és feladatokra. A szükséges intézkedések meghatározásába, az együttgondolkodásba bevonják a megyei lakosságot, a közintézményi és a vállalkozói kört is. A közös munkára két tervezett konferencia, négy műhelymunka ad majd lehetőséget. A szemléletformálást és a helyiek bevonását hat lakossági szemléletformálási akció fogja segíteni – iskolai célcsoporti rajzpályázat, vetélkedő, valamint lakossági szemléletformálási  rendezvények szerepelnek a tervek között.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1.2.0. felhívására beadott , Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása címmel induló projekt megvalósítása 2017. január 1-jén kezdődik és 2018. május 31-éig tart. A projekt Európai Uniós támogatással valósul meg, összköltsége  30 millió forint. A munkában konzorciumi partnerként vesz részt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja, amelynek szakértői munkatársaia szakmai rendezvények,  a platform és a szemléletformálási akciók szakmai támogatásával, a megyei klímastratégia kidolgozásával, és minőségbiztosítással vesz részt a munkában.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés