Konferencia a Települési Alkalmazkodási Barométerről a megújuló energiahasználat egyik mintatelepülésén, Nagypálin

2018. szeptember 20-án, Nagypáliban tartottuk  "A klímaváltozás elleni helyi védekezés lehetőségei és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer" című konferenciánkat. A rendezvényen bemutatták a település élenjáró megújuló energiás fejlesztéseit is.

 

A konferencia a "NATéR továbbfejlesztése" projekt Települési Alkalmazkodási Barométer munkacsomagjának keretében került megrendezésre. Az volt a célja, hogy bemutassuk a projekt kidolgozás alatt álló új funkcióit és azok felhasználási lehetőségeit az önkormányzati klímavédelmi tevékenységben, különösképpen a Települési Alkalmazkodási Barométerre (TAB) koncentrálva.

A TAB egy önkormányzatoknak szóló kérdőív, amely azt a célt szolgálja, hogy gyors áttekintést lehessen készíteni a település klímaváltozással kapcsolatos helyzetéről, problémáiról. Célja emellett a közösségi tervezési folyamat támogatása és a legfontosabb helyi alkalmazkodási problématerületek meghatározásának elősegítése. A kérdőív a „NATéR továbbfejlesztése” projekt keretében beépítésre került a NATéR-ba. Az online teszt az önkormányzatok számára 2018. második felében válik elérhetővé.

A nagypáli rendezvényen a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályának (NAKFO) munkatársai mellett előadást tartott Kereszturiné Lochuk Nikoletta is, a helyi  falufejlesztési szisztémáról. Elmondta, hogy Nagypáli 1997 óta komplex programot hajtott végre, melynek egyik fő pillére volt a napenergia hasznosítása. Az új településrészek kialakítása, a jóléti és egyéb fejlesztések eredményeképp a Zalaegerszeghez közeli település lakossága 1995-2017 között 292-ről 508-ra nőtt.

A konferencián Dr. Németh Kornél, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi docense bemutatta a Zala megyei klímastratégiát. Elmondta, hogy a stratégiát a NAKFO által megalapozott és a Klímabarát Települések Szövetsége által közzétett útmutató alapján készítették. A stratégia ambíciózus vállalásokat tesz az üvegház hatású gázok csökkentése terén, és meghatározza az alkalmazkodás intézkedéseit a megyében 2030-ig, kitekintve 2050-ig is. Az előadások után a workshop résztvevői a faluban tett sétán ismerhették meg Nagypáli megújuló energiás fejlesztéseit.


Köszönjük a település polgármesterének, Köcse Tibornak és az önkormányzatnak, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvénynek, illetve, hogy lehetőséget adtak az inspiráló megújuló energetikai fejlesztéseik megismerésére!

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés