Elfogadták a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát

2018. október 29-én az Országgyűlés elfogadta a hazai klímavédelem irányait kijelölő alapdokumentumot. A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat keretein belül működő Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály mind a stratégia kidolgozásában, mind annak társadalmi, szakmai és közigazgatási egyeztetésében jelentős szerepet vállalt. A Stratégia alapján megkezdődhet a cselekvési tervek kidolgozása, majd végrehajtása.

Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa a klímaváltozással szemben. Az egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségek is felhívják figyelmünket arra, hogy a cselekvés nem tűr halasztást. Hazánknak ki kell vennie a részét a klímaváltozás lassításáért tett erőfeszítésekből és fel kell készülnünk az elkerülhetetlen változásokra.

A 2017–2030 közötti és a 2050-ig tartó időszakra is kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) a hazai üvegházgázkibocsátás-csökkentés, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, illetve a szemléletformálás terén elemzi helyzetünket és határoz meg rövid, közép és hosszú távú célokat, cselekvési irányokat. A 2018. október 31-étől hatályos stratégia alapján, hat hónapon belül kell elkészíteni a három évre szóló cselekvési tervet, mely a klímavédelem konkrét intézkedéseit tartalmazza majd.

Az elfogadott NÉS-2 innen letölthető.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés