„A klímapolitikában nem a félelemre, hanem az értelemre kell építenünk”

2019. május 9-én jelent meg DR. KADERJÁK PÉTER energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár nyilatkozata a Világgazdaságban a magyar éghajlatvédelmi politika irányairól, céljairól.

 

Az éghajlatváltozás kérdése ma az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás – és egyben az európai baloldal vezető politikai témája. Kétséges, hogy az utóbbi jót tesz-e az éghajlatváltozás elleni racionális cselekvésnek. Az utóbbi idők európai éghajlatvédelmi megmozdulásai már rövid távon klímakatasztrófával, az emberiség kihalásával riogatnak és forradalmi jellegű klímapolitikát szorgalmaznak. Ennek középpontjában az üvegházgáz-kibocsátások azonnali beszüntetése és – mivel a káros hatású gázok kibocsátásának több mint 70 százaléka az energiafelhasználásunkhoz kapcsolódik – a kizárólag megújulóenergia-felhasználásra való átállás áll. Az általuk szorgalmazott azonnali és teljes kibocsátáscsökkentésre koncentráló, egyben a nukleáris energiafelhasználást elvi alapon elutasító klímapolitikát én a félelem klímapolitikájának nevezem.

Véleményem szerint a magyar éghajlatvédelmi politikának nem az emberiség kihalásától való félelemre, hanem az értelemre és a közös cselekvés sikerébe vetett hitre kell építenie. Ez az alternatív vagy konzervatív klímapolitika az alábbi megfontolásokon nyugszik.

Erkölcsi és jogi kötelezettségünk a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemből kivenni az arányos és méltányos részünket. Miközben az éghajlatváltozásért felelős, emberi tevékenység okozta üvegházhatásúgáz-kibocsátásoknak mindössze 0,13 százalékát adja Magyarország, és európai összevetésben átlagon aluli az egy főre jutó kibocsátásunk, tény, hogy az éghajlatváltozás gyorsabban zajlik, mint gondoltuk, és negatív hatásai Magyarországot különösen súlyosan érintik. Ezért kiemelt fontosságúak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programok és a kibocsátások semlegesítésére vonatkozó technológiai innovációs törekvések. Mindezekkel egyenrangú prioritást élvez a klímaváltozáshoz szükséges alkalmazkodóképességünk erősítése és a fiatal generációkra fókuszáló, elkötelezett oktatási és szemléletformálási munka is."

A teljes nyilatkozat IDE kattintva a Világgazdaság oldalán elolvasható.

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés