A kárpát-medencei ifjú vállalkozóknak mutattuk be a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya előadóként vett részt a Magyar Ifjúsági Konferencia és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) szervezésében 2019. április 4-7. között megrendezésre került Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozói Konferencián és Találkozón Makkosjánosiban, Ukrajnában.

A többnapos rendezvény célja a Magyar Állam által támogatott gazdaságfejlesztési programok helyi gazdaságra és vállalkozásokra gyakorolt hatásainak megismerése, a térség gazdasági és társadalmi fejlesztéséhez szükséges megoldások feltérképezése, kidolgozása, illetve a kárpát-medencei jó gyakorlatoknak a bemutatása volt. A konferencián az MBFSz Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályának munkatársai tartottak előadást, bemutatva a Nemzeti Alkalmazkodási és Térinformatikai Rendszert (NATéR-t), valamint a NATéR lehetséges szerepét a gazdaságfejlesztés (pl.: turizmus, mezőgazdaság) területén a Kárpát-medence különböző magyarlakta régióiból érkezett résztvevők számára.

A konferencia ünnepélyes megnyitóján többek között felszólalt Jakab László, a magyar Országgyűlés alelnöke, Huszár Péter, a KFMVSZ elnöke, Virág László a KMVSZ elnöke. A rendezvény első napjának programja elsősorban a közösségben rejlő lehetőségeket tárta fel, a közösségi alapú munkahelyteremtéstől és –megtartástól, a közösségi v. megosztásos gazdaság jellemzőiig, valamint sor került szövetkezeti alapú friss magyarországi, valamint a helyi példák bemutatására is.

A második ülésnap kezdeteként tartották meg előadásukat az MBFSZ képviseletében a NAKFO munkatársai. Vásárhelyi Csenge a NATéR-ről, mint a hazai klíma-alkalmazkodás alapvető döntéstámogató eszközéről, a fő ismérveiről, történetéről és friss továbbfejlesztésének első kézzelfogható eredményeiről szólt. Kiemelt példaként Sütő Attila tartott előadást a NATéR továbbfejlesztése projekt C3 – az éghajlatváltozás hatásai a turisztikai ágazatra – munkacsomagjának fő pilléreiről és eredményeiről, a rendszer vállalkozások általi használati lehetőségeiről a klímaváltozás már elkerülhetetlen hatásaihoz történő adaptáció terén. A nap hátralévő részében a konferencia programja érintette a helyi termék-előállítás lehetőségeit és buktatóit, az önkormányzatok helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeit, a nemzetközi és egyéb interregionális vagy CBC lehetőségeket, az Ifjúsági Üzleti Programot, valamint az Egán Ede Terv gazdaságfejlesztési programját.

Az MBFSz NAKFO részvétele hasznosnak bizonyult a konferencia résztvevői számára, a NATéR népszerűsítése okán, illetve sikerült egy újabb célcsoporttal – a vállalkozói szférával, a határon túli magyarlakta régiókkal – megismertetni a rendszer hasznosításában rejlő lehetőségeket.. A résztvevők oldaláról felmerült az igény a rendszer további, határon átnyúló, kiterjesztésére, amely kérdés kihívás elé állítja a rendszer üzemeltetőit és a döntéshozókat egyaránt. Az érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy szükség lenne további nemzetközi együttműködésre a szomszédos országokkal, ahhoz hasonlóan, mint ahogy az MBFSz a Nyugat-Balkán régió egyes országaiban már megtette az első lépéseket az éghajlati alkalmazkodás információs hátterének megerősítése érdekében.

A konferencia programja elérhető itt.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés