Klímaváltozásról a Föld napi rendezvényen

A Föld napja az egyik legismertebb, természet és környezetvédelemhez kötődő jeles nap, amelyről már Magyarországon is közel 30 éve, 1990 óta minden év április 22-én megemlékezünk. A Föld napja alkalmából a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat is évek óta szervez a földtudománnyal, természetismerettel kapcsolatos programokat általános és középiskolás diákok számára, amelyhez az utóbbi években a Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály is csatlakozott, beemelve a klímaváltozás tematikáját a színes programpalettába.

Intézményünk 2019. április 25-én várta a téma iránt érdeklődő diákokat. A főosztályon dolgozó kollegák két interaktív előadással és egy klímavetélkedővel várták a gyerekeket. Az előadáson azt a témát jártuk körbe, hogy hogyan befolyásolja az emberiség az őt körülvevő világot és ennek a befolyásnak milyen kockázatai vannak, továbbá kitértünk arra is, hogy a mindennapok során milyen lehetőségünk van az életmódunkból fakadó káros hatások csökkentésére.

A klímavetélkedő népszerű volt a résztvevő csoportok körében. A vetélkedő során színes, játékos feladatokkal jártuk körbe a klímaváltozást, kitérve annak okaira és következményeire is. A gyerekek kis csoportokban oldották meg a feladatokat, elősegítve ezzel, hogy minél többen aktívan részt vegyenek a foglalkozáson.

Hagyományteremtő jelleggel idén először szakirányító szervünk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya is föld napi programot szervezett középiskolások számára, amelyre három előadással is készültek munkatársaink érintve olyan témákat, mint a klímaváltozás okai és következményei általánosságban, az emberiség szerepe a folyamatban, a fogyasztásunk káros hatásai, a vízlábnyom kérdése, továbbá olyan kiemelt, a klímaváltozást befolyásoló tényezők bemutatása, mint a közlekedés.

Nagyon fontosnak tartjuk az ilyen programokat, mert szükségszerű, hogy a gyerekek, fiatalok is hiteles forrásból halljanak ezekről a kérdésekről, és alapvető fontosságú, hogy ne csak a problémákkal szembesüljenek , hanem érzékeljék a lehetőséget is a változtatásra.

Köszönjük a MBFSZ Föld napi programját szervezőknek és az ITM Klímapolitikai Főosztályának, hogy lehetőségünk volt ezeket a témákat bemutatni a rendezvényeken.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés