Negyedik Európai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Konferencia, Lisszabon

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya két munkatársa előadóként vett részt a 2019. május 28-31. között megrendezésre került European Climate Change Adaptation című konferencián (Európai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Konferencia), Lisszabonban. A kétévente megrendezésre kerülő rendezvényen több mint ezer résztvevő volt, 50 ország képviseletében. 

 

A konferencia célja a kutatók, döntéshozók és szakemberek közötti kommunikáció és tudáscsere előremozdítása olyan felületek létrehozása által, amelyek megkönnyítik az párbeszédet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási tevékenységek erősítése érdekében.. A rendezvényen hat szekciót különítettek el a tématerületek pontosabb lehatárolása érdekében, amelyek között szerepelt katasztrófakockázat csökkentés, globális éghajlati kihívások és ezekre adott válaszok, intézmények közötti és határokon átnyúló együttműködések megoldásai.

A MBFSZ delegáltjai előadásukat a Kommunikáció, adatmegosztás és döntéshozatali támogatás című szekcióban tartották, amely során bemutatták a NATéR rendszert, mint magyarországi alkalmazkodási döntéshozatali támogató rendszert, kiemelve annak alkalmazási lehetőségeit, elérhető eredményeit. Az előadás másik felében a továbbfejlesztés során alkalmazott új klímamodell adatbázis kiépítését és legfrissebb eredményeit mutatták be.

Szakmai programok keretében a konferencia résztvevőinek lehetőségük volt egy városi arborétum (Ajuda Botanical Garden) látogatása során gyakorlati példák megismerésére is. A klímaváltozás városi növényzetre, talajgazdálkodásra, vízvisszatartásra gyakorolt hatásait mutatták be szakavatott előadók. Az éghajlatváltozás számos növényfaj esetében jelentős veszélyforrás, Európában az endemikus növényfajok több mint fele várhatóan az évszázad végére veszélyeztetett lesz az éghajlatváltozás miatt. Mivel a növényfajok különböző módon reagálnak az új éghajlati jelenségekre, a botanikus kertek feladata, hogy helyi szinten azon dolgozzanak, hogy megőrizzék biodiverzitást és fenntartható módon használják ki az éghajlati alkalmazkodásban rejlő lehetőségeket.

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés