MBFSZ NAKFO részvétel a genfi 18. Meteorológiai Világkongresszuson

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felkérésére az MBFSZ képviseletében a NAKFO küldött delegáltat Meteorológiai Világszervezet (WMO) 18. Kongresszusára.

 

A 2019. június 3.-7. között Genfben tartózkodó magyar küldöttség vezetője, Radics Kornélia (OMSz elnök) NAKFO felé érkezett felkérésére az eseményen Sütő Attila klímastratégiai vezető tervező vett részt a 4. kongresszusi ülésnapon. A NAKFO munkatárs plenáris ülés délelőtti és délutáni szekcióján vett részt; a két ülés között pedig az OMSz küldöttjeivel együtt látogatást tett a PalExpo rendezvényterületen zajló lényegében a legkorszerűbb levegőminőségi és időjárás-előrejelzési műszerek bemutatását célzó meteorológiai világkiállításon. A plenáris ülések fő témája tárgyalási dokumentumok draft verzióinak egyeztetése volt; minden kongresszusi nap hasonló menetrend szerint zajlott, csak más–más téma draft-dokumentum csomagja volt terítéken.

A csütörtöki draftok (5.1. dokumentumtervezet-csomag) a korai katasztrófa-előrejelző rendszerekkel foglalkoztak alapvetően, egyfajta, tagországonkénti hozzászólásokból álló interaktív szövegezési vitafolyamat keretében. Az egyeztetés  folyamán többször előkerült a téma, mely az OMSz jelenlevő munkatársai szerint a jelen kongresszus egyik legaktuálisabb pontja volt: a GFCS megoldások (a meteorológiai előrejelzések egybekötése a modellezéssel és hatáselemzésekkel). Ennek a megközelítésnek a lényege, hogy ne csak előrejelzést, de a várható hatások és következmények számbavételét is tartalmazzák a készülő meteorológiai jelentések, háttéranyagok. Mindez hazánkban is felhívja a figyelmet a NAKFO munkájának kulcsszerepére és az OMSz-szel való szoros együttműködés fontosságára, a modellező/előrejelző munkák során a hatáselemzések, kockázat- és sérülékenységvizsgálatok integrálására.

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés