Bencsik: Szakítottunk a neoliberális doktrínával

2013. október 8.

A 2010-ben kezdődött energiapolitikai fordulat következtében a közösségi tulajdon aránya növekedett, az indokolatlan ártámogatások leépítése megtörtént, a hő oldali átvételi támogatás bevezetésével a távhőszolgáltatás versenyképessége nem romlott tovább, a fogyasztói árak csökkentek és megtörtént a szabályozó hatóság átalakítása is, mely elsődleges feladatának tartja a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesítését a piaci szereplőkkel szemben. – mondta Bencsik János az Országgyűlés Energetikai Albizottságának elnöke Budapesten, a Konrad Adenauer Stiftung és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács közösen megrendezett konferenciáján, mely a fenntarthatóság és az energetika közötti összefüggéseket igyekezett feltárni.

Bencsik emlékeztetett arra, hogy a 2010-es fordulat előtt a nemzeti energiapolitikát sürgető szakemberekkel közösen arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarországon veszített súlyából az energiaellátás közszolgáltatási jellege, a piac koncentráltsága magas, a közösségi tulajdon szintje pedig alacsony. A liberalizációval a végfogyasztói árak nem csökkentek, az ártámogatások a befektetők profitját növelték, elmélyült az energiaszegénység, a távfűtés elveszítette versenyképességét, erodálódott a szabályozási hiteleség. Mindezek együttesen követelték meg azt, hogy az új kormány szakítson elődei piacpárti magatartásával, s a puszta tőkeérdekek kizárólagos érvényesülése mellett kiemelten álljanak a hazai fogyasztók oldalára.

Az energiaszolgáltatás társadalmi fenntarthatóságának biztosítása mellett lépéseket kellett tenni a szolgáltatás biztonságának erősítése érdekében is, hiszen 2010-ben az is megállapítást nyert, hogy az ország földgázfelhasználása túlsúlyos, a megújuló-energia hasznosítása minimális, épületeink energiafelhasználása pazarló, és nincs energiatakarékos közlekedés-fejlesztési stratégiánk. Ezért is vált szükségessé a szocialista kormányok idején értékesített nemzeti energetikai társaságok részbeni visszavásárlása, továbbá az egyoldalú gázfüggésünket oldani képes új határkeresztező kapacitások kiépítése.

Az energiaszolgáltatásnak természetesen van egy környezeti fenntarthatósági oldala is, éppen ezért a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia az ország életében először tett kísérletet arra, hogy egy stratégiai keretrendszerben egyesítse az ellátás-biztonsági és fenntarthatósági szempontokat. A szakpolitikus említést tett arról is, hogy az Országgyűlés előírásának megfelelően, a napokban elkészült a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szakmai vitaanyaga, mely tartalmazza a Hazai Dekarbonizációs Útitervet is. Szakmai és társadalmi vita előtt áll a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia, továbbá a Közlekedési Energiahatékonysági Cselekvési Terv.

Annak érdekében, hogy folytatódhasson a megújuló-energia termelés hazai térhódítása, elengedhetetlen a természeti erőforrások használatát szabályozó fenntarthatósági kritériumok meghatározása, biomassza esetében erdei faválasztékolási, és átalakítási hatásfok előírások megadása, a geotermia esetében differenciált visszatáplálási kötelezettségek, és kaszkádrendszer előírása. A beruházások tervezéshez elengedhetetlen egy természeti erőforrás kataszter összeállítása, és megkerülhetetlen egy egységes energiagazdálkodási kerettörvény megalkotása. – mondta Bencsik János.

 

Kép forrása

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés