Új rendszer a klímaváltozás kihívásainak kezelésére

2013. október 14.

Budapesten, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben tartották 2013. október 14-én az „EGT Támogatási Alap - Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program”, és a „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer kialakítása” projekt indítóértekezletét. A küszöbön álló fejlesztések az éghajlatváltozás hatásainak megértését, a fenyegető kockázatokra való felkészülést célozzák.

 

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) „Támogatási Alap” finanszírozási mechanizmusait Izland, Liechtenstein és Norvégia hozta létre. A Magyarországgal 2011. október 12-én kötött megállapodás révén 153 millió euró áll hazánk rendelkezésére, az alábbi célokra és feltételek szerint. Az egyetértési megállapodás alapján az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Programterület alapkezelője a Közép- és Kelet- Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC). A Támogatási Alapból finanszírozott Program célja, hogy az éghajlatváltozás Magyarországra gyakorolt hatásainak és az ország sérülékenységének megértését segítse. Ösztönzi a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképesség javítását, bemutatja ennek jó példáit. A Program három fő eleme közül elsőként a „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) kialakítása” projekt indul el. Megvalósítója a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), amelyen belül a Nemzeti Alkalmazkodási Központ (NAK) felel a kivitelezésért.

Az indítóértekezlet az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program és a NATéR projekt első hivatalos eseménye volt, amelyen a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) a Program alapkezelőjeként, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet a projekt megvalósítójaként mutatta be a meghívottaknak a Program és a rendszer részleteit.

Az eseményt Dr. Fancsik Tamás, az MFGI igazgatója; Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős államtitkárának video-üzenete; Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete és Bonifertné Szigeti Márta, a REC ügyvezető igazgatója nyitották meg.

Horváth Attila Imre szerint a kormányzatnak elsődleges felelőssége, hogy hosszútávra tekintő stratégiai tervezéssel és hatékony intézkedésekkel segítse az ország polgárait a klímaváltozás hatásaira való felkészülésben. Az államtitkár köszönetét fejezte ki az EGT Támogatási Alapnak és a Norvég Királyságnak, amiért utóbbiak az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Programmal segítséget nyújtanak a hazai klímapolitika megerősítéséhez.

A szakmai előadók ismertették az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program és a NATéR általános és konkrét céljait, tervezett tevékenységeit. Hizó Ferenc, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatta, hogy a projekt miként válhat az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitika eredményes eszközévé.

Bencsik János, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője kiemelte: a NATéR a meglévő tudásanyagainkat összekapcsolva válhat a klímapolitika hatékony eszközévé. Az ismeretek összehangolása áttekintést adhat az ország erőforrástérképéről, a fenyegető veszélyekről, és segítheti a tervezést.

A NATéR más adatbázisok információin alapuló térinformatikai adatbázist hoz létre, amelynek felhasználóbarát felülete a döntéshozók és érdeklődők számára napi szinten alkalmazható tudásközpontot jelenthet. A célkitűzések: geoinformációs adatbázis működtetésével támogatni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos döntéseket, az adatgyűjtés, -feldolgozás, -elemzés és a klímamodellezés módszertanának fejlesztése.  Az adatbázis olyan, internetes alapú információs csomóponttá válna, amely az érdeklődők számára megbízható, objektív tájékoztatást nyújt. A NATéR kidolgozott, intelligens adaptációs eszközeivel kulcsszerepet játszhat abban, hogy megfeleljünk az éghajlatváltozásból adódó kihívásoknak. A projekt megvalósítása 2013 szeptemberétől 2016 áprilisáig tart.


A projektről bővebben itt olvashat.


Az indítóértekezlet szakmai programja alább olvasható

Megnyitó beszédek

   

 

Dr. Fancsik Tamás
    Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
    igazgató

 

 

Horváth Imre Attila
(videóüzenet)
    Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
    fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

 

 

H.E. Tove Skarstein
    Norvég Királyi Nagykövetség, Budapest
    nagykövet

 

 

Bonifertné Szigeti Márta
   
ügyvezető igazgató
    Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), a HU04 Program Alapkezelője

Előadások

   

 

EGT Támogatási Alap – Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program
Dr. Iványi Zsuzsanna

    az Éghajlatváltozás és Tiszta Energia Tématerület vezetője
    Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), a HU04 Program Alapkezelője

 

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása
Bencsik János

    igazgató-helyettes
    Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
    a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője
    országgyűlési képviselő

 

A NATéR mint az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitika eszköze
Hizó Ferenc

    zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár
    Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

A NATéR projekt bemutatása – partnerség a megvalósításban
Kajner Péter

    Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
    Nemzeti Alkalmazkodási Központ

Kérdések és válaszok - Partnertalálkozó és vitafórum a projektről

   

Összegzés

   

Dr. Fancsik Tamás
    Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
    igazgató

 

 

 

    

 

 

 

Fotók: Deák Villő (MFGI)

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés