Tekintse meg a DEEPWATER projekt keretében megrendezésre került online szemináriumokat

2020 októberében az Interreg CENTRAL EUROPE Program által finanszírozott, a célzott felszínalatti vízutánpótlási módszerek alkalmazásának közép-európai előmozdítását zászlajára tűző DEEPWATER-CE projekt keretében mind az öt közép-európai partnerországban képzéseket szerveztek a témában érintett szervezetek, szakértők és felhasználók számára.

A magyarországi érdeklődők részére két egymásra épülő online szeminárium került megrendezésre a projekt vezető partnere, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) és a másik magyar partner, a Geogold Kárpátia Kft. közös szervezésében.

Az első online szemináriumunk 2020. október 08-án zajlott le szép számú, 60 fős hallgatóság virtuális jelenlétével. Az esemény célja a célzott felszínalatti vízutánpótlási (managed aquifer recharge – MAR) és -tárolási módszerek részletes bemutatása, a már működő rendszerek, valamint a Magyarországon való lehetséges telepítés körülményeinek ismertetése volt. A megnyitó beszédeket követően a Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály, valamint a Geogold Kárpátia Kft. hidrogeológusainak előadásai következtek. A bemutatott prezentációk alatt és után lehetőség volt kérdések beküldésére, amelyeket a moderátor, Dr. Szőcs Teodóra által rendszerezve az előadók megválaszoltak az utolsó blokkban.

Egy héttel később, 2020. október 15-én került sor a második online szeminárium megtartására. Ez alkalommal – a projektben társult partnerként résztvevő Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa, Tahy Ágnes moderálása mellett – a DEEPWATER-CE projekt keretében kidolgozott, a célzott felszínalatti vízutánpótlásra alkalmas területek kijelölését szolgáló döntéstámogató eszköztárat, valamint annak animált kisfilmjét mutatták be a két szervező partnerszervezet szakértői. A módszertan szerint a kiválasztás két fő kritériuma  az éghajlatváltozás által befolyásolt vízigény, valamint a geológiai-hidrogeológiai alkalmasság. Az első alkalomhoz hasonlóan javarészt vízügyi igazgatóságokat, vízmű társaságokat, egyetemeket és mérnöki irodákat képviselő, ezúttal 38 főt számláló hallgatóságrészéről most is szép számmal érkeztek kérdések és a projekt további szakmai megvalósítása szempontjából hasznos felvetések.

 

A két szeminárium előadásai, valamint a magyar nyelvű felirattal ellátott szakmai videó megtekinthetők a projekt YouTube csatornáján.

1. képzés

2. képzés

A döntéstámogató kézikönyvet bemutató videó elérhető itt.

A beérkezett kérdések és a válaszok ugyancsak megosztásra kerültek a projekt magyar LinkedIn oldalán

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés