Az Országos Környezetvédelmi Tanács előtt a NÉS-2

2013. november 14.

2013. november 14-i ülésén tárgyalta az Országos Környezetvédelmi Tanács a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. A tanácstagok megismerhették a NÉS-2 tervezetét és jelenlévő tagjai észrevételeket tettek.

 

A Kormány környezetvédelmi tanácsadó szerveként működő OKT ülésén Bencsik János, a NAK vezetője ismertette a NÉS-2 vitaanyagát. Kiemelte a komplex tervezés fontosságát az éghajlatvédelem terén is. Mint elmondta: kellően át nem gondolt beruházások felesleges pénzkidobásokat is eredményezhetnek. Példaként említette az olyan felújításokat, ahol a szigetelés mellett a gépészet korszerűsítése nem történik meg, így a fűtés szabályozási lehetőségének híján a többletmeleggel az utcát fűtjük. A NÉS-2 többek között a hosszú távú, komplex ágazati tervezés eszköze is lehet, hogy az ilyen típusú tévutakat elkerüljük.

Az OKT jelenlévő tagjai többségében jó, átgondolt anyagnak nevezték a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. Számos szakmai kritika is megfogalmazódott ugyanakkor. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége részéről a Hazai Dekarbonizációs Útiterv üvegház gáz kibocsátás csökkentési céljait nem tartotta túlzottan ambíciózusnak. Az anyag legnagyobb problémájának az atomenergia jövőbeni alkalmazásának tulajdonított túlzott szerepet nevezte. Alulértékeltnek látja a tervezetben a nap- és szélenergia szerepét. Civin Vilmos, az OKT Energiapolitikai Bizottságának elnöke jónak tartja, hogy a tervezet az alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt, Magyarországnak e téren nagyobb feladatai vannak, mint a dekarbonizációban. Problémásnak látja viszont, hogy nem esik szó a termékekben „importált” üvegház gáz kibocsátásokról. Fontosnak tartaná, hogy az országos stratégiák hierarchiáját megteremtsék, különben a megvalósítás eredményessége kérdéses lehet. Malatinszky Ákos, az OKT Vízgazdálkodási és Vízminőség-védelmi Bizottságának tagja szintén a stratégiák harmonizációját szorgalmazta. Utalt rá, hogy pl. a Nemzeti Biodiverzitási Stratégia nem kezeli helyén az alkalmazkodás fontosságát. Varga Zoltán a Levegő Munkacsoport részéről kritikaként fogalmazta meg, hogy a Hazai Dekarbonizációs Útiterv (HDÚ) forgatókönyvei sokszor a jövőt a jelenbeli trendek mechanikus meghosszabbításaként kezelik. A közlekedés terén pl. magától értetődőnek veszi a mobilitási igények növekedését, holott kellene forgatókönyv ezek csökkenésére is.

Bencsik János a NÉS-2 tervezői oldaláról jelezte: a HDÚ minimális forgatókönyve 2050-re 70%-os kibocsátás csökkentést is megvalósíthatónak tart, ez ambíciózus célkitűzés lehet. Az atomenergia szerepének tekintetében a NÉS-2 a hatályos Nemzeti Energiastratégia megállapításaiból indult ki, ettől nem tud eltérni. A stratégiák hierarchiájának fontosságával egyetértett Dr. Pálvölgyi Tamás a Nemzeti Alkalmazkodási Központ részéről. A kormányzati tervezéskoordináció erősítését a stratégiák megvalósítása elengedhetetlen feltételének látja. Megjegyezte: az „importált kibocsátásokkal” jelenleg a nemzetközi klímapolitikában sem számolnak, ami torzítja a valóságot. Becslések szerint ezek beszámításával hazánk üvegház gáz kibocsátása a jelenlegi duplája lehet. Hozzátette: a HDÚ participatív tervezés keretében készült, a mostani szövegváltozat e folyamat egyik állomása, a forgatókönyvek finomítása tovább folyik az érintettek bevonásával. Jelezte: közlekedés terén vannak szakértők, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a gépjárművek számának növekedése alulbecsült. A tényleges folyamatok befolyásolásában e téren is nagy szerepe lesz a szemléletformálásnak. Horváth Attila Imre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Stratégia legnagyobb erénye a kiegyensúlyozottság. Nem környezetvédelmi, nem gazdasági, hanem nemzeti stratégia készítésére törekedtek a tervezők. A célok tekintetében lehetnénk ambíciózusak, de ez elviselhetetlen társadalmi költségekkel járhat, ezt el kell kerülni.


Bencsik János: A 2. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia konzultációs vitaanyagának bemutatása (pdf – 18,2 MB)

 

 

 

 

 

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés