"Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása" projekt

A projekt kedvezményezettje a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnere, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat. A szakmai megvalósítást és közreműködést az MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya látja el.

A klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése, valamint, a klímaalkalmazkodást és klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységek elősegítése érdekében a két intézmény létrehozza és működteti a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platformot, kidolgozza és elfogadja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégiát, valamint a klímaváltozással kapcsolatosan számos szakmai rendezvényt, valamint lakossági és iskolai szemléletformálási akciót valósít meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozásának és működtetésének célja a megyei döntéshozók, a megyei szervezetek és a helyi társadalom tagjai között a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció elindítása és hosszú távú biztosítása, valamint a klímaváltozással kapcsolatos ismeretátadás és tudásmegosztás. A Platform 2017 márciusában alakult, amely a projekt megvalósítási időszak alatt negyedévente ül össze, a fenntartási időszakban pedig évente legalább egy ülés tervezett. A platform tagjai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, a Miskolci Egyetem, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, az Északerdő Zrt., a Holocén Természetvédelmi Egyesület, a Klímabarát Települések Szövetségének és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya. A Platform titkársági feladatait ellátó Megyei Önkormányzat e témában önálló email elérhetőséget hozott létre a kapcsolattartásra, és az online tanácsadás keretében hírleveleket küld a megyei érintettek számára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégia kidolgozása a megyék részére készített módszertani útmutató és a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai kontrollja alapján történik. A klímastratégia elkészítése során a MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya által kiemelt célkitűzés a megyei szereplők bevonásával megvalósuló közösségi stratégiaalkotási folyamat lebonyolítása, ezáltal biztosítva azt, hogy a klímastratégia mind a klímaváltozás mérséklésére, mind a várható hatásokhoz való alkalmazkodásra, mind a szemléletformálásra, és a klímatudatosság erősítésére vonatkozó olyan cselekvési irányokat határozzon meg, amelyek a klímaváltozás elleni közös és hatékony fellépés megvalósítását teszik lehetővé a megyében. Ennek érdekében a klímastratégia egyeztetési változata széleskörű társadalmasításra kerül, majd a megyei közgyűlés általi elfogadását követően kezdődhet meg a végrehajtása.

A klímaváltozással kapcsolatos tudásmegosztás széleskörű szemléletformálási programok keretében történik, amelyek megvalósítása kiemelt cél mind a klímastratégiában megjelölt beavatkozási irányok, intézkedések hatékony kialakítása és végrehajtása, mind a lakosság környezet- és klímatudatos szemléletformálásának erősítése érdekében. Ezek keretében a projekt az alábbi programok kidolgozását és lebonyolítását tűzte ki célul:

  • 2 db éghajlatváltozási konferencia megszervezése és megtartása,
  • 4 db - önkormányzati, oktatási és közintézményi, valamint vállalkozási célcsoportokra irányuló – workshop lebonyolítása,
  • 1 db figyelemfelkeltő akció (rajzpályázat) óvodások és általános iskolások részére
  • 1 db figyelemfelkeltő akció megtartása középiskolások részére
  • a nemzetközi környezetvédelmi akciókhoz való kapcsolódás keretében:
    • 2 db iskolai kreatív, interaktív szemléletformálási akció, valamint
    • 1 db lakossági szemléletformálási rendezvény megtartása,
  • 1 db interaktív, figyelemfelkeltő lakossági szemléletformálási akció, úgynevezett családi „klímanap”megszervezése és megtartása.

A 30 millió forintos költségvetésű KEHOP-1.2.0-15-2016-00006 azonosítószámú projekt finanszírozása 100%-ban a KEHOP-1.2.0 „Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás” konstrukció keretéből biztosított. A 2016. november 15-én indult projekt tervezetten 2018. április 15-ig tart.

Hírek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből

 

 

Nyelvek

 


 

Bejelentkezés