Szemléletformálás

Az éghajlatváltozás mérséklése, valamint a bekövetkező változásokhoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében nemcsak közösségi (nemzetközi, országos, területi és települési) szinten, hanem egyénenként is sokat tehetünk, ezért a Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály kiemelt küldetésének tartja, hogy minél szélesebb körben átadjuk az éghajlatváltozással, illetve a kibocsátás csökkentésével és az alkalmazkodással kapcsolatos ismereteket. E cél elérése érdekében számos szemléletformálási projektet indítottunk, valamint részt veszünk az éghajlatváltozással kapcsolatos szakmai együttműködésekben és ismeretterjesztő kampányokban.

Szakmai közreműködőként részt veszünk a KEHOP - 1.2.0.-15 „Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében létrehozott Éghajlatvédelmi Platformokban, amelyek célja a készülő megyei klímastratégiák kidolgozásának támogatása, valamint a megyei döntéshozók klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, az e témakörhöz köthető tevékenységek megyei szintű koordinálásának, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeinek a hosszú távú biztosítása.

E fórumokon a megyékben tevékenykedők széles körben oszthatják meg tapasztalataikat egymással, ezzel is segítve a klímastratégia helyzetelemzésének elkészítését, majd célrendszerének meghatározását és a végrehajtás támogatását többek között a szemléletformálási tevékenységek által, mind a projektek megvalósítási (2018 I. félév), mind fenntartási szakaszában is (2022). A Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály aktív tagja a Baranya Megyei Éghajlatváltozási Platformnak, a Bács-Kiskun Megyei Éghajlatváltozási Platformnak, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében létrejött az Éghajlatváltozási Platformnak is.

Veszprémben a 2017. június 13-án tartott „Klímaváltozás hatásai Veszprém Megyében” című konferencián tartottunk előadást, ahol a várható hatások elemzésén túl az alkalmazkodás lehetőségére hívtuk fel a hallgatóság figyelmét.

A lakosság tájékoztatása és érzékenyítése érdekében több felületen végzünk szemléletformálási tevékenységet, és működtetünk olyan webes felületeket, kalkulátorokat ahol bárki érdekes és elgondolkodtató információkat kaphat az éghjalatváltozás megelőzése és az alkalmazkodás tárgyában.

Az egyéni közlekedésből fakadó üvegházgáz kibocsátásról – figyelembe véve saját közlekedési szokásainkat – kaphatunk tájékoztatást a „közlekedési karbon lábnyom” kalkulátorral, ahol az adatok változtatásával az egyénileg elérhető megtakarítás számszerűsítése lehetőséget ad közlekedési szokásainkon való változtatáshoz.

Lakásunk és annak használatának módosítása szintén sok megtakarítási és alkalmazkodási lehetőséget rejt magában. „Számít az energia!” honlapunk számos energiatudatos, ezáltal klímavédelmet is szolgáló információt tartalmaz, valamint itt is található olyan kalkulátor, amely megmutatja az energia és költség megtakarítási lehetőségeket.

Klímavédelem-klímaismeret-klímatudatosság címmel 2016-2017-ben rendezett a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság tanfolyamot a klímaváltozás okozta problémák megismertetésére és az alkalmazkodási lehetőségek bemutatására, ahol főosztályunk 5 előadás keretében több szakterületen segítette a megjelentek ismeteinek bővítését.

Nyelvek

 


 

Bejelentkezés