Platformokhoz kapcsolódó szemléletformálás

Az éghajlatváltozás mérséklése, valamint a bekövetkező változásokhoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében nemcsak közösségi (nemzetközi, országos, területi és települési) szinten, hanem egyénenként is sokat tehetünk, ezért a Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály (NAKFO) kiemelt küldetésének tartja, hogy minél szélesebb körben átadja az éghajlatváltozással, illetve az azt kiváltó kibocsátások csökkentésével és az alkalmazkodással kapcsolatos ismereteket. E cél elérése érdekében számos szemléletformálási projektet indítottunk, valamint részt veszünk éghajlatváltozással kapcsolatos szakmai együttműködésekben és ismeretterjesztő kampányokban is.

Szakmai közreműködőként részt veszünk a KEHOP - 1.2.0.-15 „Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében létrehozott Éghajlatvédelmi Platformokban, amelyek célja a készülő megyei klímastratégiák kidolgozásának támogatása, valamint a megyei döntéshozók klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, az e témakörhöz köthető tevékenységek megyei szintű koordinálásának, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeinek hosszú távú biztosítása.

E fórumokon a megyékben tevékenykedők széles körben oszthatják meg tapasztalataikat egymással, ami segítette a klímastratégiák helyzetelemzésének elkészítését, majd célrendszerének meghatározását és a végrehajtás támogatását – többek között a szemléletformálási tevékenységek által – mind a projektek megvalósítási (2017-2018), mind fenntartási szakaszában (2023-ig). A Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály tagja a Baranya Megyei Éghajlatváltozási Platformnak, a Bács-Kiskun Megyei Éghajlatváltozási Platformnak, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében létrejött Éghajlatváltozási Platformnak is.

Veszprémben a 2017. június 13-án tartott „Klímaváltozás hatásai Veszprém Megyében” című konferencián tartottunk előadást, ahol a várható hatások elemzésén túl az alkalmazkodás lehetőségére hívtuk fel a hallgatóság figyelmét. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Bács-Kiskun megyében folyamatosan, aktívan részt veszünk az Éghajlatváltozási Platform munkájában, illetve egyéb kapcsolódó projektekben is.

lakosság tájékoztatása és érzékenyítése érdekében több felületen végzünk szemléletformálási tevékenységet, és működtetünk olyan webes felületeket, kalkulátorokat ahol bárki érdekes és elgondolkodtató információkat kaphat az éghajlatváltozás megelőzése és az alkalmazkodás tárgyában.

Az egyéni közlekedésből fakadó üvegházgáz kibocsátásról kaphatunk tájékoztatást – figyelembe véve saját közlekedési szokásainkat – a „közlekedési karbon lábnyom” kalkulátorral, ahol az adatok változtatásával az egyénileg elérhető megtakarítás számszerűsítése lehetőséget ad közlekedési szokásainkon való változtatáshoz.

Lakásunk és annak használatának módosítása szintén sok megtakarítási és alkalmazkodási lehetőséget rejt magában. „Számít az energia!” honlapunk számos energiatudatos, ezáltal klímavédelmet is szolgáló információt tartalmaz, valamint itt is található olyan kalkulátor, amely megmutatja az energia és költség megtakarítási lehetőségeket.

Klímavédelem-klímaismeret-klímatudatosság címmel 2016-2017-ben a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság tanfolyamot rendezett a klímaváltozás okozta problémák megismertetésére és az alkalmazkodási lehetőségek bemutatására, ahol főosztályunk 5 előadás keretében több szakterületen segítette a megjelentek éghajlatváltozási ismereteinek bővítését.

Az iskolás korosztályt célozva minden évben részt veszünk a Szolgálat Föld napja alkalmából szervezett programjain, ahol interaktív előadások és játékok keretében mutatjuk be a gyerekeknek a klímaváltozás okait, hatásait és az egyéni beavatkozási lehetőségeket. 2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya által szerevezett Föld napi programokon is részt vettünk. Bízunk benne, hogy ezekkel a szakmai programokkal elő tudjuk segíteni azt, hogy minél több fiatal széleskörűen megismerje a klímaváltozás kérdéskörét.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés