Felmérés a hazai önkormányzatok éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteiről és tevékenységeiről

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat által a KEHOP-1.1.0-15-2016-00007 azonosítószámú „NATéR továbbfejlesztése” kiemelt projekt keretében készíttetett hiánypótló kutatás a kistelepülésektől a fővárosig vizsgálta az önkormányzatok viszonyát az éghajlatváltozáshoz, kapcsolódó tevékenységeiket a tervezés, felkészülés terén.

 

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSz) jogelődje 2016-ban alakította ki az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos tájékoztatást, döntés-előkészítést segítő Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATéR-t), amely továbbfejlesztésére egy KEHOP projektet valósít meg a Szolgálat.

Az MBFSz megbízásából, a Magyar Természetvédők Szövetsége által elvégzett kutatás a NATéR önkormányzatok számára hasznos, felhasználóbarát fejlesztését kívánja megalapozni, kitekintéssel az önkormányzatok általános véleményére, attitűdjeire.

A reprezentatív kutatás során 253 települési és megyei önkormányzattól kérdeztek le egy 25 kérdéses kérdőívet. Emellett 7 önkormányzati szövetséggel mélyinterjút készítettek az éghajlatváltozással kapcsolatos véleményük felmérésére.

A téma súlyát jelzi, hogy az önkormányzatok képviselői a hazai problémák rangsorolásánál a második legfontosabb problémának értékelték az éghajlatváltozást, annál jelentősebb kihívásnak csak az egészségügy helyzetét ítélték.

Az innen letölthető tanulmány részletesen bemutatja és szemlélteti a felmérés eredményeit.

Nyelvek

Kiemelt partnereink

 


 

Bejelentkezés